Hokkai & Friends: Koolviskuit van Kaisen

Zowel de gezouten koolviskuit (Tarako) als de pittige koolviskuit (Mentaiko) wordt al lange tijd gegeten in Japan. De smaak van kuit is intens en geconcentreerd, zeker wanneer het gepekeld of gemarineerd is. Voordat koolviskuit via ons verkrijgbaar is in Europa, legt dit traditionele Japanse product een grote reis af. De kuit wordt gevangen in Alaska en op authentieke wijze op smaak gebracht in Japan bij onze eerste Friend die we aan je voorstellen: Kaisen.

Versheid waarborgen 

Op zoek naar de oorsprong van onze koolviskuit gaan we naar Alaska. Bij Dutch Harbor, op een van de Fox Islands in de Beringzee, worden de vissen gevangen in het kuitseizoen. De verwerking gebeurt direct aan wal, waar de kuit uit de vis wordt gehaald. Het is belangrijk om de eitjes snel in te vriezen, zodat de celstructuur intact blijft. Daarnaast wordt door het diepvriezen de versheid van het product behouden. 

Traditioneel marineren 

De ingevroren blokken kuit gaan richting Fukuoka, Japan, naar onze leverancier genaamd Kaisen. Hier worden ze ontdooid en op traditionele wijze op smaak gebracht. De eitjes gaan in vaten, die in een carrousel hangen. Er wordt een saus aan toegevoegd om de koolviskuit te marineren. De carrousel draait gedurende twee dagen langzaam rond zodat de marinade gelijkmatig wordt aangebracht en de smaak in de kuit trekt. Het gehele productieproces wordt met een onmiskenbare aandacht en toewijding uitgevoerd. Dit maakt Kaisen voor ons de beste leverancier van koolviskuit, een echte Hokkai Friend. 

Voorbestemde samenwerking 

In de zoektocht naar de beste Japanse producten kwam Hokkai in 2007 voor het eerst bij Kaisen. Later werden we door het Japanse ministerie van Landbouw, Bosbouw en Visserij opnieuw aan elkaar voorgesteld. Toen we de nieuwe eigenaar, meneer Igawa, vertelden dat we zijn bedrijf al kenden, ontstond er een bijzonder contact. De samenwerking was voorbestemd, bepaald door het lot, of zoals de Japanners zeggen: go-en. Zo voelt onze CEO, Marinus Noordenbos, dat ook. “We zijn er bijzonder trots op dat we als exclusief importeur het product van Kaisen en meneer Igawa mogen introduceren in Europa.”  

Snel na het productieproces gaat de ingevroren Tarako met de boot naar Nederland. Wij maken er in IJmuiden zelf Mentaiko van volgens Japanse receptuur. Daarna komen beide producten in ons assortiment terecht, waarna iedereen kan genieten van de originele, smaakvolle Japanse koolviskuit. Daar mogen we onze Friend Kaisen dankbaar voor zijn! 

Smaakexplosie 

De kuit is bij uitstek geschikt als smaakexplosie in het midden van een rijstbal (onigiri). Een mooie variatie voor dit product is Tarako of Mentaiko spaghetti. Door de kuit te verhitten, kleven de kleine eitjes aan de spaghetti en ontstaat er een bijzondere crossover tussen Europese pasta en de authentieke Japanse smaak. 

0
    Your cart is emptyReturn to Shop